Wie??

Best een beetje gek om ineens een soort van contact (via deze website, email of facebook) te hebben met een vreemde toch?

 

Misschien is het leuk dat ik even wat meer over mezelf vertel, zodat je weet wie er aan de andere kant van je computer/mobiel zit.

 

Ik zal proberen het een beetje kort te houden, want ik ben meestal nogal van de details.

Goed om te weten: op bespaargebied zijn het juist de details die de grotere verschillen maken! (lees: meer opleveren, maar zonder dat het veel tijd hoeft te kosten: win-win dus!)

Mijn naam is Johanna en ik ben 46 al weer.

Oh my! Waar blijft de tijd.  

Ik zie me nog zitten in mijn eerste eigen huisje. Gestopt met de Pabo, au pair geweest in Oslo en daarna een baan in een supermarkt met postkantoor, waar het postkantoor mijn voornaamste werkgebied is.

 

Het werk is leuk, maar de inkomsten matig… Ik ben dan bijna 21 jaar en moet rondkomen van 1100 gulden in de 1e maand en na mijn verjaardag wordt dat 1200 gulden per maand.

Even terugrekenen: 1100 gulden, dat is maar €500 euro en op mijn 21ste komt daar €45 bij.

 

€545 in de maand, waarmee je alles moet doen. 

Wonen. Vaste Lasten. Eten. Uitgaan.

Kunnen we ons niet meer voorstellen toch?

Ok, ik kwam ook in aanmerking voor huursubsidie, dus dat was eigenlijk een extra stukje inkomen of kostenverlaging, net hoe je dat wil zien.

 

Mijn ouders sponsorden in ieder geval niet, dus je begrijpt dat ik destijds enorm op de centjes moest letten. 

Geen dingen kopen waar je geen geld voor hebt. 

Goedkoop boodschappen doen. 

En sparen.

Ja, ik vond dat ik moest sparen. 

Om mijn rijbewijs te halen. Dat was ook toen al heel duur. Tegen de 40 of 50 gulden per les. Zoiets.

 

Jong als ik was, hield ik de administratie goed in de gaten. In het eerste jaar ontdekte ik dat er in verschillende maanden kosten zijn, die 1x per jaar betaald moeten worden.

 

De eerste keer deed ik dat van mijn spaargeld. Vervolgens reserveerde ik vanaf de maand na die betaling, alvast iedere maand 1 twaalfde deel van het totaalbedrag, zodat ik volgend jaar geen betaalproblemen (een hele dure maand) zou krijgen van zo’n jaarlijkse kostenpost.

 

Ik hield hele schema’s bij en kon door die manier van werken alle dure maanden prima aan. En ik spaarde. Op een gegeven moment spaarde ik zelfs 500 gulden in de maand.

Want ja, na een rijbewijs wil je ook ooit een auto. Ik was inmiddels 23 en verdiende eindelijk het maximale loon bij mijn functie (1500 gulden per maand). Dat was overigens nog steeds best weinig en met weinig vooruitzichten. 

 

Ik vond wat ik deed op financieel vlak heel gewoon, maar inmiddels weet ik dat de meeste mensen niet uit zichzelf op dat soort ideeën komen om hun financiële zaakjes op orde te houden en ook geld te hebben voor dromen en wensen in de toekomst.


Van mijn spaargeld kon ik op vakantie. Daar leerde ik mijn man kennen. Voor hem verhuisde ik van Friesland naar de randstad.

 

Slimmer omgaan met geld is een rode draad in mijn/ons leven. Manieren zoeken om al je wensen te realiseren. Wie verder kijkt dan de neus lang is, ontdekt dat er heel veel mogelijk is. Het optimaliseren van je uitgaven.

 

Dus bereiken wat je wil bereiken, maar met slimmigheid er niet de hoofdprijs voor betalen. Zo hebben wij in 2003 het ruige en IJsland doorkruist met een in Nederland gekochte zeer oude Nissan Patrol (grote 4x4 wagen).

IJSLAND

Die Nissan bouwde ik zelf om, zodat er net een 2 persoonsmatrasje in paste en we een soort ‘camper’ hadden gemaakt, waarmee door de onbewoonde binnenlanden konden reizen. 

De auto ging volgestopt met alles wat we nodig zouden hebben in een container naar IJsland (en weer terug). Wij gingen met het vliegtuig. Dit alles omdat het goedkoper en beter was dan een 4x4 camper te huren (wat ongeveer €330 per dag zou kosten in 2003!!).


In IJsland ben je nooit verzekerd voor schade aan de onderkant van de huurauto. De kans op schade is best aanwezig in het zeer ruige land. Stenige ‘bergwegen’ (niet meer dan een bandenspoor), waarbij je ook rivieren door steekt, waarvan je niet kan zien of er een dikke steen op je weg ligt.  

Het risico om zo’n superdure huurauto (4x4 camperjeep) total loss te rijden (hoeveel euro zou dat kosten?), was ons te groot. Dus bedachten en vonden we een creatieve manier om dat te omzeilen en tóch de reis van ons leven te kunnen maken.  Ons risico was met de aankoop van die oude Nissan tienduizenden euro's kleiner geworden. 

Later volgden nog een prachtige reis naar Amerika en ieder jaar Tenerife voor wat zon in de winter.

De link met besparen op boodschappen is hierin 2 ledig aanwezig.

Ik leg het even uit:

1) Mijn manier van denken is niet standaard. Dat zie je in de voorbeelden terug (niemand koopt voor een vakantie een auto en bouwt er een soort camper in, laat de auto verschepen en gaat zelf met het vliegtuig)

Mijn manier van besparen op boodschappen is ook niet standaard. Wij besparen vele malen meer dan anderen zonder in te leveren qua beleving of smaak. Visite, wij zelf, niemand merkt dat wij goedkoop eten. Anderen komen kennelijk niet zelf op de ideeën, waarmee ze die grote besparingen zonder gevoel van bezuinigen, zelf ook voor elkaar kunnen krijgen. 

 

Immers, als je onze oplossing voor het huurauto probleem hierboven leest, denk je ‘oh ja, dat is ook een idee’.

Maar zelf was je er waarschijnlijk nooit op gekomen toch? Waarschijnlijk was je afgehaakt bij het idee dat die vakantie gewoon te duur voor je is en niet door kan gaan..

 

Zo kom JIJ op bespaargebied ook niet veel verder dan je nu bent, totdat je op nieuwe ideeën wordt gebracht.

Ideeën waarmee je ineens wél veel meer kan besparen, dan je dacht.  

 

Neem hier even een leespauze en laat het even bezinken.

Wat het betekent voor jou. 

Wat het je kan brengen. 

Na IJsland

Na IJsland (2003) en Amerika (2004) woonden we nog in de randstad.  Nieuwe dromen kwamen.

Een vrijstaand huis met een grote tuin. Onbetaalbaar in de randstad.

 

Dus met internet wat nog piepend (oudere mensen herkennen dit) via een telefoonlijn tergend langzaam binnenkwam, op huizenwebsite funda gezocht naar plaatsen die wel betaalbaar waren.

 

Voor de prijs van onze tussenwoning in de randstad, kochten we in 2005 een – in de ogen van andere mensen – krot met grote tuin op het zuiden (bijna 8000m2). Gelegen tussen 2 beschermde natuurgebieden in Drenthe.

dezelfde woning na verbouwing, en van de andere kant gezien. 

Drenthe

De hypotheek kregen we op basis van 2 salarissen, terwijl het overduidelijk was dat ik met een huis in Drenthe niet in de randstad in de supermarkt (ja daar heb ik iets mee) zou blijven werken. Weer een niet alledaagse beslissing dus op financieel vlak. Eentje die niet veel mensen zouden kunnen nemen, maar wij wisten wel dat we door onze niet-standaard-maar-slimmere manier van leven ook rond konden komen als mijn salaris weg zou vallen.

 

Mijn man werkte in Rotterdam en is dat nog 7 jaren blijven doen. Eerst zonder laptop en mobiel heen en weer reizend met de trein (2,5 uur enkele reis!). Later kon hij met laptop en mobiel ook werken in de trein en werd reistijd deels werktijd. Nooit heeft hij het als zwaar of vervelend ervaren.

 

Wij hadden onze droomplek. Het werd mijn werk om ‘het krot’ (lees: huis wat 50 jaar niet is gemoderniseerd en onderhouden) grondig te aan te pakken naar een heerlijk woonhuis met boomgaard en eigen zaak. Alleen het grote werk zoals het vervangen van het dak, maken van een dakkapel en de aanleg van cv hebben we laten doen.

Zelf doen

Al het andere pakte ik met wat gezond verstand, de uitlegfolders van de gamma (hoe sluit ik een toilet aan, hoe isoleer ik een muur enz) en 2 linkerhanden zelf aan, omdat we nooit genoeg geld zouden hebben om alles te laten doen.  

 

In 2007 startte ik (optimalisering werkomgeving) mijn eigen bedrijf www.theetuindestobbe.nl Dat bedrijf bestaat nu nog steeds. Je kunt er genieten van een niet-standaard huisgemaakte High Tea. Een fijne (slimme) bijkomstigheid; altijd een fijne ruime plek om met verjaardagen de hele familie te ontvangen.

 

Een van de doelen was: Werk aan huis creëren zodat we voor oppas (eerste kind is in 2006 geboren) nooit afhankelijk van anderen zouden zijn (en ook geen kosten daarvoor zouden maken).

We hebben zelfs het theehuis en de grote niet-standaard horecakeuken zelf ontworpen en gebouwd. Waarbij ik het denkwerk, bestellen, plannen en lichtere bouwwerk deed en mijn man na zijn werk kwam helpen met de klussen waar meer power of een extra paar handen voor nodig was. Allemaal heel ongebruikelijk, maar wel een mogelijkheid om dingen te realiseren, die op de normale manier (laten bouwen) onbetaalbaar zou zijn.  

 

In de Theetuin bedien ik in mijn eentje groepen tot 34 personen, bak alles zelf, doe de administratie zelf, heb de website gebouwd, de visitekaartjes zelf ontworpen enzovoort.

 

Met dit alles heb ik nog steeds tijd over om diverse andere initiatieven op te starten, zoals deze (meergeldvoorleukedingen.nl).

Hoe ik dat allemaal kan?

Door te optimaliseren wat ik doe, zodat ik meer kan doen in minder tijd.

Ik denk altijd aan nieuwe mogelijkheden. Hoe kan ik …. voor elkaar krijgen op een manier die minder geld en minder tijd kost, waarbij ik het liefst nog een mooier resultaat realiseer dan de standaardvoorbeelden waarvoor ik dat betere alternatief zoek.

 

Concreet:

Hoe kan ik een High Tea maken, zonder dat ik keukenpersoneel nodig heb? Daar heb ik dus oplossingen voor gevonden, die niet af doen aan het resultaat. Zie de 4.7 en hoger waarderingen (5 is maximaal) van onze klanten op fb en google.  

Jij hoeft niet te worden zoals ik

Om meer geld over te houden, hoef je slechts de methodes te gebruiken, die ik ook gebruik. 

Ander voorbeeld. Hoe kan ik een goed werkende keuken maken, zonder de 10x zo dure horeca apparatuur aan te schaffen?
  • Dat is dus een keuken met een 2e kraan boven de waterkokers (zonder wasbak eronder) zodat ik niet steeds naar de wasbak hoef te lopen om ze te vullen. Is sneller klaar = meer mensen kunnen bedienen in dezelfde tijd.   
  • Simpele filterkoffie apparaten van hooguit 2 tientjes (en de mensen zijn dol op deze ouderwets lekkere koffie!). In de meeste horeca staat een koffie apparaat van duizenden euro's. 
  • In de keuken van de theetuin staan verder 2 normale ovens, want stel dat je ene 10 x duurdere horeca-oven uit valt, dan kan je niet verder.
  • Om dezelfde reden ook 2 gewone vaatwassers, want ook die gaan wel eens kapot en dat is lastig als er 30 man op het terras zit en er nog meer zullen komen.

Mijn theetuin heeft een hele andere keuken dan die in de leerfabriek van Robért

Van hem leerde ik op mijn beurt nieuwe kneepjes van het bakkersvak.

Nou ja, ik kan je alle details vertellen van die ideale keuken die ik heb gemaakt, maar je snapt waarschijnlijk de boodschap al.  

Door je ideale plaatje te visualiseren en vervolgens een creatieve oplossing te bedenken, die buiten de gebaande wegen gaat, kan je hetzelfde of zelfs een beter resultaat bereiken, tegen veel lagere kosten.

 

Voorbeeld van een beter resultaat dan in een standaardoplossing: door 2 ovens en 2 vaatwassers te hebben (die samen ook nog eens goedkoper zijn dan 1 standaard horeca apparaat) tóch door kunnen werken als er een apparaat uit valt.

It's my middle name

Nu weet je een beetje wie ik ben en wat ik doe. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om de dingen te doen, die je verder kunnen brengen.

 

Op het gebied van boodschappen doen, heb ik dat optimaliseren ook gedaan, net zoals met de reis naar IJsland en de keuken van de Theetuin.  Optimaliseren 'is my middle name'.

Allerlei stukjes van het boodschappen doen omgezet in concrete simpele acties die groot resultaat leveren.

Ik heb je mijn verhaal niet vertelt om een schouderklopje te krijgen. Ik hoop dat je er uit op hebt kunnen maken, dat je via mij nieuwe bespaarmethodes kan ontdekken, die niet standaard zijn, maar wel concreet meer geld opleveren.

 

Methodes die je nog niet kent omdat ze niet algemeen bekend zijn.  

Methodes waarvan het doodzonde is, dat je ze nog niet kent, omdat er daardoor ontzettend veel euro’s NIET in jouw spaarpot belanden.

 

Doe daarom gratis mee met 'Starten met Besparen', als je dat nog niet had gedaan. En hou je emailbox in de gaten.