Op 3 juli stonden we in het AD

Dezelfde bijlage is ook verschenen bij veel locale kranten

mei 2021 medewerking aan artikel in NRC 

Het is een leuk stuk met veel bespaartips geworden waar meerdere mensen aan meegewerkt hebben. Nee, die tips uit de titel komen zeker niet van mij. Wij besparen graag op gemakkelijke manieren, waarbij niet het gevoel hebben in te leveren.  

Tekst artikel NRC 

Wasbaar maandverband en verf je haar zelf: zo bouw je een spaarpotje op

16 Spaartips Voor wie niet bovenmodaal verdient, is elke maand geld sparen lastig. Hoe vul je toch je spaarrekening? Tips van experts:,,Koop in één keer een zak rijst van 5 kilo”.

Door de corona-uitbraak en de daarbij horende lockdownmaatregelen hebben Nederlanders van maart 2020 tot februari 2021 meer gespaard dan ooit. Nederlandse huishoudens blijken samen 46 miljard euro te hebben opgepot, tweeënhalf keer zo veel als in het jaar voor de pandemie.

Maar lang niet iedereen is erop vooruitgegaan tijdens de crisis. Vooral de bankrekening van mensen met hogere en middeninkomens groeide. De inkomsten in de cultuursector stortten in, en winkels, horeca en reisorganisaties moesten mensen ontslaan. Vooral jonge flexwerkers verloren hun baan en hadden geen extra financiële ruimte om de gevolgen van de recessie op te vangen. Sparen is nu eenmaal lastig als je niet bovenmodaal verdient. Hoe zorg je toch voor een spaarpotje?


1. Bespaar op de boodschappen

Johanna Scholten (46) leert als bespaarcoach mensen hoe ze tot honderden euro’s per maand op de boodschappen kunnen besparen. Zelf komt ze met haar dochter van veertien, zoon van elf en man rond van 50 euro per week. Inclusief borrelhapjes, schoonmaakmiddelen en wc-papier. Het geheim? Zoveel mogelijk basisproducten kopen, inkopen via kortingsites en gebruikmaken van een paar „gouden gerechten” (maaltijden met weinig en goedkope ingrediënten), adviseert Scholten. „Op de kaartjes van Albert Heijn staan vaak veel en dure ingrediënten zoals een pakje kruidenmix van Jonnie Boer. Maar je kan met een paar basisingrediënten alles zelf maken.”

Gezondheidscoach Nicol Morsink (30) koopt vooral groenten die in het seizoen zijn, zoveel mogelijk zonder verpakking. En producten in bulk – want dat is omgerekend per ons of gram goedkoper. „Elke keer naar de winkel voor een pakje rijst of bonen kost veel geld, ook qua vervoer. Het is beter om in één keer zakken van vijf of tien kilo te kopen. Het komt toch wel op.”

2. Kijk verder dan de supermarkt

Bespaarcoach Scholten haalde vorig jaar naar eigen schatting voor ongeveer 1.500 euro aan gratis producten in huis, zoals kattenvoer en tandpasta, dankzij de website Scoupy, waar gratis producten op staan en je ook boodschappen met flinke korting kunt kopen. „Wat veel mensen niet weten, is dat je meerdere accounts mag hebben binnen een gezin.”

Daarnaast maakt ze gebruik van winkels die restpartijen verkopen, zoals de Fooddiscounter, BudgetFood en Die Grenze (aan de Duitse grens). Ook gebruikt ze sites als Bonusway of CashbackXL waar je groepskorting krijgt op bijvoorbeeld vliegreizen, parfum, kleding, telefoon en verzekeringen.


11. Koop en verkoop tweedehands via Marktplaats of Vinted

Bijna alle kleding en ook apparaten als een blender koopt Morsink tweedehands, bijvoorbeeld via apps als Vinted. Zo bespaart ze honderden euro’s. Heb je iets niet direct nodig? Wacht dan tot uitverkoopdag ‘Black Friday’ of op aanbiedingen.

Bespaarcoach Scholten kocht hele zakken kinderkleding van bepaalde merken op Marktplaats. Die verkocht ze per stuk vrijwel direct weer. „Het vervangt niet een volledig inkomen, maar een paar tientjes per maand kan je er wel mee winnen.”