Een goed voorbeeld van een bespaarmethode uit de cursus Effectiever Besparen op Boodschappen

Buiten de deur

Kijk om je heen

Soms is het slim om buiten de deuren van de supermarkt te shoppen. Er zijn heel wat adresjes waar ze interessante koopjes aanbieden. 


Wie kan er iets mee?
Vooral geschikt als je veel prijzen uit je hoofd kent, zodat je ter plekke kan zien of het aangebodene interessant is of niet. 
Hou eventueel de app van je favoriete supermarkt bij de hand om de vergelijkingsprijzen op te kunnen zoeken. 

Leuke adresjes voor boodschappen buiten de supermarkt:

Stalletje aan de weg

Veel particulieren met een groentetuin, verkopen tegen lage prijsjes hun groente en fruit aan de weg.

Eieren ook op veel plaatsen goedkoper dan uit de supermarkt verkrijgbaar. 

De markt

Wel bekend als voordeelpakker. Vooral tegen sluitingstijd. Laatst zag ik de groenteman 3 bakjes champignons in een zak gooien, terwijl hij riep dat die zak champignons nu €1 kost. (een bakje kost normaal 0,89 in de supermarkt)

 Turkse supermarkt

Dit soort zaken staan er om bekend dat ze goedkoop groenten, fruit, peulvruchten en vlees aanbieden.

Toko

Hoofdzakelijk Aziatische producten, vaak lekker voordelig en wat grotere verpakkingsinhoud. 

Food Discounter

Bijna iedere stad heeft wel zo'n zaakje wat allerlei bekende en minder bekende supermarktartikelen aanbiedt tegen lage prijzen. Meestal omdat de houdbaarheidsdatum dicht bij is of omdat artikelen uit de supermarktschappen verdwijnen. vb. Budgetfood.

Partijhandel 

Dit is bijna hetzelfde als een discounter met het verschil dat deze zaken vaak gespecialiseerd zijn in iets  (bijvoorbeeld Drogisterij artikelen) en daarnaast ook aan partijhandel doet. Je vindt er partijen levensmiddelen die bijna op datum zijn. Vb. Die Grenze 

Wat is er te halen?

Bij mij in de omgeving geen Toko's of interessante Turkse Supermarkten, maar gelukkig wel een Food Discounter die af en toe hele leuke acties heeft (diverse artikelen waaronder A merk artikelen voor slechts €0,10, €0,25) . 

Zo'n zaak ziet er met de oude winkelinrichting en winkelwagentjes uit het jaar nul, niet erg aantrekkelijk uit, maar kán wel pareltjes verbergen. Al zijn er ook, die dezelfde spullen met korte datum veel te duur verkopen, tot zelfs duurder dan in de supermarkt. 

Bij een partijhandelaar (winkelketen Die Grenze in het oosten van het land)  vond ik onlangs cup a soup tomaat 20 zakjes voor €1,-  en deze Unox XXL rookworsten 3 voor €1,- . Ze hadden ook de normale variant in de rode zak (niet mager). Wel met een korte houdbaarheidsdatum. Normale prijs €3,69 per stuk. 

Denken in mogelijkheden.

Op zo'n moment neem ik er gerust 15 rookworsten mee. Niet om de komende 15 dagen iedere dag een rookworst te serveren, maar om af en toe iets met rookworst te eten. Dat smaakt namelijk niet alleen maar bij stamppot boerenkool. Ook wel in een roerbakgerecht, tussen een broodje, op de bbq, in een ovenschotel, pastagerecht of een zomers stamppotje. 

Wat levert het op?

In ons geval had ik dus 15x vlees van 375 gram in huis gehaald voor €0.34 per stuk, waarmee ik '15 x duurder vlees kopen' voorkom. De worsten laten zich prima invriezen en zijn daardoor veel langer houdbaar dan de datum op de verpakking. 

Zelfs als ik alleen had gewoond! 

Dan had ik nóg minstens 3 van die worsten gekocht. Je kunt ze prima in porties snijden en dan invriezen. 

Gezond!

Bonen en peulvruchten, die je zelf weekt en kookt zijn extra lekker en gezond. Ze bevatten geen toevoegingen zoals zout en suiker. Bij Turkse supermarkten en soms ook bij de Toko vind je een ruim assortiment voordelige droge peulvruchten in zakken. Veel meer soorten dan in veel supermarkten.

Goedkoper dan de potjes en de blikjes, al zijn die natuurlijk weer erg makkelijk en snel in gebruik. 

Vaak ook veel kruiden in grotere hoeveelheden verkrijgbaar bij de Toko en natuurlijk alles voor de Aziatische keuken wat niet in de supermarkt ligt.  

Valkuil:  Denken dat alles altijd goedkoop is op goedkope adresjes.

Daarmee ga je de mist in. 

Ik heb namelijk ook wel stalletjes aan de weg gezien, die duurder zijn dan de supermarkt. Helemaal prima, maar die sla ik persoonlijk over.  
Of stalletjes die het hele jaar dezelfde prijs vragen voor een komkommer. Dat is meestal voordeliger, maar niet als de komkommers zomers overal in de aanbieding zijn. 


Of die discounter, die met sommige producten (met korte tht) zelfs duurder is dan de Jumbo om de hoek. Die eind 2019 nog thee verkoopt met een tht 01/2017 en roze koeken die ver over datum waren en niet eens meer roze waren. Helemaal verkleurd. Alledrie was op hetzelfde adres, daar kom ik dus niet weer.  


In een andere plaats zit juist een prima Discounter. Ook enkele artikelen gelijk of duurder dan in de supermarkt, maar vooral veel leuke koopjes en nooit lang over datum.

Tegenvaller

Op de markt en dan met name bij de groentekramen klinkt de ene na de andere aanbieding. Eenmaal thuis ontdek je aardbeien en druiven met baarden (schimmel) waardoor je de helft niet kan gebruiken. Of dat 3 kroppen andijvie toch wel wat veel is... (invriezen kan, maar dan is het alleen nog geschikt als kookgroente en niet voor stamppot of salade)

Check dus wat je koopt, vóór je betaald en laat je niet verleiden om meer te kopen dan je op kan krijgen. 

Laat je niet verleiden

Laat je niet verleiden door het idee dat je op een goedkoop adresje bent. Bekijk van ieder product afzonderlijk of de kwaliteit naar wens is en de prijs interessanter is dan elders. Vergelijk als je internet op je mobiel hebt, ter plekke een prijs met de prijs bij bijvoorbeeld Jumbo. 

Deze voorbeeldbespaarmethode staat niet in het boek, omdat ik 'm hier al gratis deel.

Wil je meer bespaar-inspiratie?


45 inspirerende bespaarmethodes, receptenboeken en nog veel meer wat je gemakkelijk veel euro's oplevert.

Ik bedoel, kom jij al in de buurt van 'vorstelijk' leven van slechts €15 p.p. per week aan boodschappen? 

Nee? 

Dan zou ik zeker de cursus aanschaffen. 
Je komt er daarmee gegarandeerd veel dichter in de buurt dan je nu bent.