Nieuwe schokkende cijfers van kosten voor eten en drinken

Elk jaar berekend het Nibud (volgens eigen zeggen: onafhankelijk en betrouwbaar kenniscentrum op het gebied van budgetvoorlichting) wat de minimale kosten zijn voor eten en drinken. In 2017 leverde dat de volgende cijfers.

 tabel nodig volgens nibud  wijpng

 De conclusie was dat ons gezin zo’n 30%* minder uitgaf aan boodschappen dan het bedrag dat door Nibud als ‘minimaal nodig voor eten en drinken’ was berekend. (*verschil tussen onze €70 en €102.12 van Nibud)

 

Het verschil is in werkelijkheid nóg groter!

 In onze boodschappenkosten zijn naast eten en drinken ook meegenomen:

·         kosten voor schoonmaakmiddelen

·         enkele verzorgingsproducten

·         kosten voor feestjes en visite

 

De kosten voor alleen ons eten en drinken zijn daarmee lager dan de €70 die we per week gemiddeld uitgaven aan boodschappen in 2017. En we doen niet eens zuinig of karig!

 
Deze cijfers maken duidelijk dat er wegen zijn om geld over te houden op je boodschappenbudget. Minstens 30%. Dat kan aardig oplopen in een jaar. Ieder jaar opnieuw, de rest van je leven!

 

 Bekijk  hier een video van hoe wij leven van €70 per week (4 personen)

b45179ef-6cc4-432d-a27e-ccd6ff643a20jpg
Nieuwste cijfers

Voor 2018 heeft het Nibud weer nieuwe cijfers geleverd. De €102,13 (minimaal nodig voor eten en drinken voor ons gezin in 2017) is verhoogd naar €103.64 per week nodig voor eten en drinken in 2018. 

 

Dit verschil is eigenlijk kleiner dan ik had verwacht. In die zin is het allemaal nog niet zo schokkend. 

 

Waarom vind ik het verschil kleiner dan ik had verwacht? 

Welnu, in mei 2018 bleek uit een boodschappen vergelijkingsonderzoek van Kassa dat mandjes met precies dezelfde boodschappen als een jaar geleden, bij 6 supermarktketens in 2018 8% duurder waren geworden dan in 2017. Oftewel: de boodschappen zijn 8% geworden in 2018 volgens Kassa en veel nieuwswebsites. 

 

Dat onderzoek omvatte 26 gangbare dagelijkse producten. Wellicht is dat aantal niet geheel representatief geweest voor alle supermarktprijzen. Of heeft het Nibud niet vergelijkbare prijsstijgingen geconstateerd over de voedingsmiddelen waarop zij hun berekeningen baseren. Dat blijft een beetje onduidelijk. 

 

1 boodschappen doenjpg


Wat wel duidelijk is dat de kosten voor boodschappen gestegen zijn in 2018. 

Hoe knap is het dan als je uitgaven naar beneden zijn gegaan? Ik wil mezelf hier niet op de schouder kloppen, want ik maak alleen maar gebruik van de bespaarmogelijkheden die er wel degelijk zijn. 

"Ik wil slechts aantonen hoe effectief die methodes zijn!"

 

Door veel van mogelijkheden tot besparen op boodschappen te benutten, is het me gelukt om dit jaar gemiddeld slechts €63,08 per week uit te geven. En dan zijn we eerder nog uitbundiger, dan kariger gaan leven ten opzichte van vorig jaar!

 

Zo kwam er dit jaar vaker biefstuk op mijn bord dan ooit en ook heb ik menig extra blokje van mijn favoriete Caramel-Zeezout Chocolade genoten.


400de1ad-daaa-4370-a3ba-c08e7bb781f5png 


Ja hoor, geloof je het zelf? 

Ik snap dat het voor sommigen volstrekt ongeloofwaardig over kan komen (of dat jullie denken dat ik niet kan rekenen). Maar echt, als je me persoonlijk zou kennen, dan weet je dat het niet in mijn aard ligt om erover te liegen (en dat ik juist heeeel goed kan rekenen..)

Sterker nog: Ik had je nog niet eens verteld dat onze zoon (inmiddels 9 jaar) nu in een hoger 'tarief' valt bij Nibud. Dat maakt de minimale kosten voor eten en drinken voor ons gezin volgens Nibud ineens €113,78 per week (in plaats van €103,74). Het verschil met onze daadwerkelijke uitgaven van €63,08 per week is daarmee maar liefst €50 geworden! 

Gemiddeld gaven Nederlanders in 2017 al ongeveer €40 per persoon uit. (In 2018 waarschijnlijk nog meer en in 2019 krijgen we nog eens 3% btw verhoging bovenop de kosten van boodschappen)

Wij zijn met 4 personen. Dit zou betekenen dat €160 boodschappen per week heel normaal is. Trek daar onze €63.08 af en we besparen maar liefst €96.92 per maand alleen op boodschappen. Dat is meer dan €5000 per jaar... 

 
honderden eurosjpg

Ik ben gewoon een enorme besparen-op-boodschappen FREAK

En dan met name fan van de variant waarbij je niet inlevert op luxebeleving. Er is zoveel mogelijk om meer te doen met je euro’s. Die €50 euro tot €100 besparing per week, dat gun ik jou ook!

 

Mijn nieuwste boek met 70 bladzijden recepten en ideeën voor alle feestelijke gelegenheden, is daar een mooi voorbeeld van met:

  • Luxe makkelijk te maken 4–Gangen Kerstdiners voor minder dan €2,50 per persoon
  • Luxe 10-Gangen BBQ met complete beschrijving voor €2.61 per persoon. Minder gangen mag natuurlijk ook. 
  • De lekkerste taarten voor de prijs van 1 Hema tompouce
  • Voordelig gourmetten
  • Meer dan 150 budgetvriendelijke party ideeën 

Dat is toch geweldig! Je hoeft niet zelf te bedenken en berekenen of jouw partylekkers voordelig is. Met de keuzes uit dit boek zit je altijd goed! 


Het boek is nu tijdelijk verkrijgbaar met een feestelijke korting van €5,-! 

Meer info?  Bekijk het boek hier


inhoud beste budget feestreceptenpng