Ongebruikelijke bespaartips
die enkele etentjes per jaar opleveren

Lachen

Sommige van deze tips zijn ronduit hilarisch én ze leveren je ook nog eens 1 tot 4 etentjes per jaar op!

Goed voor €25,- per jaar

Vries alle restjes van producten, die je niet in 1x opmaakt én waarbij het etiket zegt 'consumeren binnen .. dagen' in. Denk hierbij aan pesto of kant en klare pindasaus. 

Vries het in in een handige hoeveelheid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een siliconen muffinvorm of ijsblokjesvorm. Na een nachtje in de vriezer, leeg je de vorm en bewaar je de porties in een plastic zakje. 

Vergeet niet een etiket erop te doen of schrijf op een briefje wat er in zit, en plaats dit (leesbaar) in het zakje. Je zou niet de eerste zijn, die na een poosje niet meer weet wat er ook al weer in welk zakje zit. 

 Scheelt een hoop restjes weggooien en ongeveer 25 euro per jaar.

 

Levert op per persoon €18,20 per jaar

Hou je van zoet op je brood? Ik waarschuw maar even: Deze tip is niet geschikt voor 'No sugar-Babes'. 

Heb je geen problemen met een beetje suiker, bombardeer dan bruine suiker en gewone witte suiker tot beleg. Je hebt maar heel weinig (10 gram) nodig voor genoeg smaak. Een pak bruine suiker van nog geen €0,80 euro is goed voor 60 boterhammen. 


Goedkope hagelslag kost 3.38 euro per 60 bammetjes en gewone suiker slechts 0.35 voor 60 boterhammen. Gebruik je iedere dag voor 1 boterham witte suiker in plaats van goedkope hagelslag, dan levert dat maar liefst 18,20 euro per jaar op. In grotere gezinnen kan dit zeker interessant bijdragen aan Meer Geld voor Leuke Dingen.

Thee, leuk thema. 

Thee is sowieso 1 van de goedkoopste dranken die je kan drinken. 

Minimaal €14,60 per jaar

Zet thee in een thermoskan in plaats van steeds opnieuw per kopje. Als je het theezakje op tijd verwijdert, blijft het lange tijd heet en goed van smaak. Let op: gebruik de kan alleen voor thee. 1x koffie er in en dat proef je daarna iedere keer in thee! Bleh.. Heeft hier al eens een extra kan gekost... 

Action verkoopt prima thermoskannen ± 7,50 euro. Die van ons heb ik al 6 jaar.  Je bespaart de energie van het steeds koken van water én theezakjes. Dagelijks 1 theezakje minder gebruiken, levert je al snel 14,60 euro op per jaar bij goedkope thee. 
Duurdere thee = meer besparen tot wel 4x zo veel. Een thermoskan gaat vele jaren mee als je 'm niet laat vallen, dus die aankoop kan zeker uit.

€14,60 - €52 per theezakje

De meeste thermoskannen zijn voor 1 liter. Nogal snel op, als je met meer personen thee drinkt. Zet thee (in de thermoskan) en schenk vóór je het theezakje weggooit, alvast een kopje thee in voor iedereen. Vul nu de kan bij met kokend water en hang het theezakje er nog even in. De meeste soorten thee geven voldoende smaak af om meer dan 1 liter lekkere thee te maken. Dagelijks 1 theezakje minder gebruiken, levert je al snel 14,60 euro op per jaar bij goedkope thee. En bij duurdere thee zoals deze 37.81 per jaar.

 

€6 bij 1x per dag + €1

Kook niet meer water dan je nodig hebt. Klinkt logisch, maar kijk maar eens hoeveel water er nog in je waterkoker zit, als je er niet op let. Scheelt ongeveer 6 euro per jaar bij 1x per dag precies genoeg water koken in plaats van te veel.

Gebruik binnenkant van de papieren 'envelopjes' die om veel theezakjes zit, als boodschappenbriefje. Meerdere van die briefjes zijn ideaal om alvast je boodschappen te scheiden per winkel of afdeling. Scheelt je een notitieboekje van 1.00 euro. 

 tot €105 per jaar

Gooi jij broodkapjes/kontjes altijd weg? Dan heb ik hier een lekker hartig ideetje: Maak van je broodkapjes een panpizza. Besmeer ze met ketchup of pesto, beleg met wat kaas of mozzarella en eventueel ham of salami en schijfjes olijf. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de panpizza's ongeveer 3 minuten op half hoog vuur met het deksel op de pan. Scheelt voor een gezin van 4 al snel 35 broden per jaar en daarmee minstens 35 euro (bij 1 brood van 1 euro per dag) en 70 euro bij broden van €2 en €105 bij broden van €3 .

€7,80 per jaar

Een restje jus laat zich gemakkelijk invriezen in een zakje wat je in een plastic bekertje/cupje of bakje (van een toetje bijvoorbeeld) in de vriezer plaatst. Handig voor bijvoorbeeld een dagje aardappels, vissticks en spinazie. Van de vissticks krijg je geen jus en dan is een restje jus makkelijk, lekker en bijna gratis. Kost 1 boterhamzakje. Bespaart jus uit een pakje of een sausje en daarmee minimaal 0.15 euro per keer. Bij 1x per week is dat 7,80 per jaar.

 

€11,64 per persoon per jaar

Denk minder snel dat een tube tandpasta leeg is. Mijn man weet een tube, die ik al afgeschreven heb, nog een week te gebruiken. Door de tube fanatieker uit te knijpen. Vooral bij dure tandpasta interessant. Scheelt bijvoorbeeld op Parodontax van 4,79 en 2x poetsen per dag voor 1 persoon 11.64 euro. Ongeveer 20% van je kosten voor tandpasta.

Tot €4,58 per pot per jaar

Spatel restjes pindakaas, jam, pasta, pesto, saus en dergelijke uit potten. Levert al snel weer 1 of 2x boterhambeleg extra op per pot. Je kunt daarna de potten probleemloos en zonder extra schoon te maken in de glasbak doen. Scheelt bijvoorbeeld 1 tot 2 potten pindakaas à 350 gram t.w.v. 2.29/4.58 euro per jaar bij dagelijks gebruik van 1 boterham pindakaas.  

 

€40 per jaar

Gebruik jij shampoo rechtstreeks uit de fles? Grote kans dat je veel meer verbruikt dan nodig. Vooral bij kort haar is een hoeveelheid ter grootte van een euromunt in je hand al wel genoeg. Tip: bewaar lege pompjes van handzeep en vul deze met shampoo. Wen jezelf en huisgenoten aan dat 1x pompen voldoende is. Scheelt gemakkelijk 50 tot 60% van je shampoo-kosten. Levert bij het gebruik van 1 fles shampoo per 2 weken, van 2.95 per fles, al gauw zo'n 40 euro op per jaar.

Tot €10 per man/zoon per jaar

Leer zonen (en man?) dat 'de druppel wegvegen na een plas' prima past op 1 dubbelgevouwen toiletpapiertje... Velen gebruiken uit een soort gewoonte 2 of 3 vellen hiervoor. Bij 6 plasjes per man/zoon per dag en 150 vellen op een rol kan dit oplopen tot een besparing van 20 tot 30 rollen per jaar (per man/zoon). Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Dat is al gauw zo'n 7 tot 10 euro per man of zoon per jaar.
Minder papier in de pot, verkleint tevens de kans op een verstopping die verholpen moet worden door een riooldienst (Dat kost minimaal €55)

Ben je ook geïnteresseerd in grotere besparingen?

Dit waren een paar kleine tips, zeg maar het 'kruimelwerk'. 

Grotere besparingen die je moeiteloos kan toepassen, zonder gevoel van inleveren, vind je wellicht nog interessanter. 

Kijk daarvoor vooral even rond op deze website en schrijf je in voor het (gratis) programma 'Starten met Besparen'