De BLOEMKOOL is de goedkoopste groente 

(in dit voorbeeld)
 

Die bloemkool kost toch meer dan de courgette?

Bij de kassa betaal je minder voor de courgette dan voor een bloemkool, daarin heb je gelijk. De vraag is echter hoeveel groente haal je in huis met een courgette en met een bloemkool. Een flinke bloemkool kan meer dan 2 kilo wegen. Ongeveer 4 tot 5 x zoveel als een courgette. De kiloprijs van de bloemkool is  (in de zomer) ±€0.75(€1,49 /2)

Vergelijk dát eens met de prijzen en de gewichten van de andere groenten:

Wortels in zak per kilo €0.99

IJsbergsla ± 550 gram per kilo €1.36

Courgette ± 400 gram per kilo €1.73

Een bloemkool is veel meer groente voor je geld en per kilo de goedkoopste.

Zo had je het nog nooit bekeken, denk ik?


Slimme mensen merken nu op, dat je van een bloemkool best veel 'afval' hebt en het daarmee maar de vraag is, hoeveel gram bloemkool er overblijft om werkelijk te eten. In ieder geval niet de hele 2 kilo. 


Voor hen heb ik nog een nieuwtje: De stronk, nerven en blad van een bloemkool zijn heel lekker om te eten. Misschien niet gekookt net als de roosjes, maar je kunt er zeker vele kanten mee op. Soep, rösti, roerbakken enzovoort. 


Hoe kan deze kennis je euro's voordeel opleveren? 

Wees niet bang, je hoeft niet de rest van je leven alleen maar bloemkool te eten. Variatie is immers ook belangrijk voor een gezond leven. Het Voedingscentrum heeft ons jarenlang laten weten dat we die variatie vooral moeten zoeken in de verschillende kleuren van groenten. 

Iedere kleur van wit tot paars heeft wel goedkope varianten. Je kunt dus prima voldoende goede bouwstoffen binnen krijgen als je voornamelijk voordelige groentesoorten uit alle kleurgroepen eet. 


Euro's voordeel realiseer je als je vaker kiest voor de voordelige groentensoorte en daar creatief mee omgaat. Heb je moeite met het creatieve gedeelte of gewoon geen tijd en zin om je er in te verdiepen, maar wil je wel besparen, dan zijn de receptenboeken op deze website voor jou ideaal. Daarin staan smakelijke ideeën voor heerlijke voordelige maaltijden, compleet met boodschappenlijstjes. . Daarmee zit je altijd goed. 


Kadootje!

Ik zou mezelf niet zijn als ik het uitzoekwerk niet al even voor je gedaan zou hebben. Daar is een handig overzicht uitgerold van gemiddelde kiloprijzen  en gemiddeld gewicht per groentesoort, waarmee je euro's over kunt houden.

Hoewel de prijzen van groenten variëren gedurende het jaar, blijft de verhouding meestal redelijk in stand, waardoor je met dit overzicht een goed beeld krijgt van welke groente de goedkoopste zijn. Er valt daarbinnen gelukkig ook nog genoeg te variëren in kleur en smaak.