Leven van €15 per persoon per week. Hoe ziet dat er uit?

Johanna en haar gezin 

Wij doen het en jij kan het ook!

Johanna 45: "Dat ziet er verrassend normaal uit, kan ik je zeggen. Wij leven van €15 per persoon per week puur omdat het kan en niet omdat het moet".

Een superlaag boodschappenbudget, waarom doe je dat als het niet hoeft?

"Ten eerste omdat ik het zonde vind om meer uit te geven dan nodig als ik met dezelfde moeite ook minder uit kan geven en dus euro’s in mijn zak kan houden. Die supermarkten overleven ook wel als ik goedkoop inkoop".

Het meest verrassend

Ten tweede heb ik al mijn hele leven een passie voor boodschappen én een neus voor koopjes ontwikkeld. 

Inmiddels weet ik precies waar, wanneer en hoe je het meest voordelig je boodschappen doet. Het meest verrassend daarbij is waarschijnlijk dat ik de bekende ouderwetse tijdrovende bespaarmethodes juist niet gebruik."

Niet? 
“Mensen denken altijd meteen aan folders doorspitten en weekmenu's maken als het over besparen op boodschappen gaat. Ze denken aan tijdrovend gedoe en daar heeft niemand zin in. 

Ik ook niet.

En dat hoeft dus ook niet. 

Je kunt ook met weinig tijd heel veel geld besparen in de supermarkt en dan heb ik het niet over ‘koop een aanbieding’.

 

Oh, dan is het misschien ook wat voor mij. Vertel, hoe pak je het aan?

“Wekelijks scan ik 5 minuten de folders (online) van de supermarkten in de buurt en pik alleen de écht goede koopjes er uit.

Weekmenu's maak ik niet. Daarmee kan je namelijk niet spontaan besluiten wat je eet. En als je afwijkt van je weekmenu, heb je juist kans op verspilling, want die sla of kipfilet blijft niet eeuwig lekker vers in je koelkast, dus nee die methode vind ik zelf niks.

Ik maak soms wel een lijstje met mogelijke gerechten voor de komende dagen, maar dat is dan vooral om even te bekijken welke verse groenten ik er dan nog bij moet kopen.”

Maar wat eet je dan?

€15 per persoon voor een hele week, daar kan je toch niks bijna voor kopen?
“Dat hoor ik vaker, dat mensen denken dat je een hongerdieet moet volgen of heel eenzijdig en ongezond zal eten als je goedkoop eet. Mensen geloven niet dat wij van ons budget (€15 p.p.p.week) eigenlijk net zo leven en eten zoals zij.

 

Ik kan het echt iedereen aanraden om slimmer boodschappen te doen. Daar zijn bepaalde maniertjes voor. En nee, die ken je vast nog niet, anders was je niet zo verbaasd dat wij met plezier en zonder ook maar iets te kort te komen, niet meer uitgeven dan €15 per persoon per week aan boodschappen.


Dat is ook de reden waarom ik meergeldvoorleukedingen.nl ben gestart. Om meer mensen makkelijk meer geld over te laten houden door de betere bespaarmethodes bekendheid te geven.”

Even concreet en terug naar de vraag.   

Wat eet je dan?

“We eten meestal wat het eerst op moet. Daar verzin ik dan een maaltijd om heen. Maar we kunnen ook spontaan beslissen om te bbq-en of gourmetten. We hebben geen vast eetpatroon of vaste dag voor bepaalde gerechten, maar natuurlijk wel een paar favorieten die regelmatig op het menu staan.


Burrito’s, Lasagne, Stamppot Boerenkool of Andijvie, Rijst met boontjes, kipsaté (zelfgemaakt) + satésaus en Broodjes runderburger met gekaramelliseerde uien en een salade erbij.


Biefstuk met Pepersaus en aardappeltjes uit de oven + groente, aardappelgratin, geitenkaassalade; er is zo veel lekkers en het staat allemaal wel eens op tafel.”

Biefstuk binnen het budget van €15 per persoon per week? 

Ik dacht meer aan patat en pannenkoeken.

“Die biefstuk niet iedere week hoor, maar wel eens. Goedkoop en dus ongezond eten, is weer zo’n vooroordeel over besparen, wat hier niet van toepassing is. Ondanks ons budget. Ik zeg het nog maar eens: Je kan echt heel veel geld overhouden zonder dat het je veel tijd kost en zonder gevoel dat je iets mist of inlevert. Daar is ons gezin het bewijs van.

 

Frituren doen we af en toe. Ik denk ongeveer 1x in de maand. En pannenkoeken eten we nooit. Oja wacht, toch wel, maar dan alleen als ‘toetje’ bij het gourmetten. Als het even kan, heb ik dan volkorenmeel gebruikt in het beslag, voor het iets gezondere gevoel erbij, al doe ik er vervolgens echt wel een dikke laag poedersuiker op, gewoon omdat het lekker is.

 

Verder probeer ik aan de 200-250 gram groente per persoon te komen iedere dag. Dat lukt aardig, behalve met sla en die keer dat we snacken, al maak ik daar ook wel eens boontjes of  'komkommerfriet' bij”

Ik hoor je alleen over het avondeten.

Ik neem aan dat er ook ontbijt en lunch is inbegrepen in €15?

“Ja natuurlijk. Ontbijt, lunch en de nodige tussendoortjes. Niks slaan we hier over. Als er visite komt heb ik ook altijd taart en blijven ze meestal eten. 


Die €15 voor de boodschappen per persoon in een week is echt inclusief alles wat anderen ook rekenen als kosten voor boodschappen. Dus ook het toiletpapier, bakpapier en de schoonmaakmiddelen tellen mee.

 

De ontbijtjes en lunches zijn hier net zo gevarieerd als de avondmaaltijden. Geen vaste patronen. Grof volkorenbrood, croissantjes, pistoletjes, brinta, crackers met filet americain, yoghurt, soep of een sapje; van alles komt er voorbij."

Iets warms

"Lunchen doen we graag met iets warms bijvoorbeeld broodje brie met honing en walnoten of een homemade ‘pizzabroodje uit de oven’.

De walnotenboom in de tuin hebben we zelf geplant. Het kostte wat jaartjes, maar dan heb je ook wat! Je kan de noten makkelijk een heel jaar bewaren tot de volgende oogst. Dus als je de ruimte hebt, is het een aanrader, net als bijvoorbeeld een frambozenstruikje. 

Dat past in echt in iedere tuin. Kies wel voor een herfstframboos, want die geeft 2x oogst per jaar in plaats van 1x.”

Slim die framboos die 2x oogst geeft.

“Ja, ik denk dat het voorbeeld van de herfstframboos als slimmere keuze, die je ontdekt na wat onderzoek, wel symbool kan staan voor hoe ik boodschappen doe. Net even wat handiger dan gemiddeld. Daar heb ik allerlei maniertjes voor ontdekt. 

Net zoals ik ontdekte dat er meerdere frambozensoorten zijn met verschillende eigenschappen. De gele herfstframbozen vinden wij de lekkerste, maar je hebt ook de normale rode framboos als herfstframboos. Een frambozenstruikje vermeerdert snel. De stekjes zijn leuk als cadeautje voor iemand met een tuin of balkon. Altijd gratis een onbespoten ‘verse’ framboos uit eigen diepvries voor in de yoghurt. Ik begrijp niet dat niet meer mensen wat fruit in hun (voor)tuintjes plaatsen.”    

Ah, dus je geheim is zelf telen?

“Nee!

We verbouwen niet onze eigen groenten en ik koop ook fruit, want een appeloogst kan je zelf niet heel lang bewaren. Een maand of 2-3. Op zich is het wel goedkoop om een groentetuintje te hebben denk ik, maar ook nogal tijdrovend. Dus voor groente ga ik naar de supermarkt en soms koop ik bij een stalletje als iemand iets aan de weg verkoopt. Fruit is minder bewerkelijk en daarom wel een aanrader om zelf te hebben.”

 

Wat is dan wél je geheim van zo’n laag boodschappenbudget?

“Ik heb het boodschappen doen, zo’n beetje aan een wetenschappelijke studie onderworpen. Ieder onderdeeltje bestudeert, op zoek naar makkelijke manieren om goedkoper uit te zijn zonder het gevoel te hebben te bezuinigen en zonder ‘minderwaardig’ te eten. 


Ik zocht en vond manieren die niet veel tijd kosten, eenvoudig uit te voeren zijn én je meer geld over laten houden. Dus zonder gedoe veel geld overhouden."

Jij kan het ook

"Aanvankelijk deed ik mijn onderzoekjes hobbymatig en alleen voor mezelf. Maar toen ik steeds meer hoorde over armoede in Nederland ben ik in 2017 gaan nadenken om meer mensen te laten profiteren van de ontdekkingen die ik had gedaan. Want iedereen kan veel meer geld overhouden dan hij of zij nu doet!


Hoe ik zo voordelig uit ben met boodschappen doen, is niet moeilijk, maar ook niet in 2 zinnen te omschrijven of op internet te vinden. Het zijn een hoop kleine dingetjes bij elkaar, waarbij de details het verschil maken. 


Daarom heb ik o.a. het boek '30+ manieren om geld over te houden via je winkelwagentje' geschreven en een (gratis) programma gemaakt om mensen snel en effectief met Starten met Besparen op weg te helpen. 


Wow , dus als ik wil, kan ik meteen beginnen?

Ja, kom vooral kennis maken met het Effectief Besparen door mee te doen met 'Starten met Besparen', waarmee je meteen je eerste van vele euro's over gaat houden.  

Hoeveel is veel?

"De meeste mensen zijn niet zo bezig met cijfertjes en hebben dus geen idee dat een lullig verschilletje van 50 eurocent per dag al €180 in een jaar oplevert. Wie slimmer boodschappen gaat doen kan als snel €1500 overhouden per jaar. Een beetje afhankelijk van wat je gewend bent uit te geven kan dat nog veel meer zijn.

 

Het verschil tussen onze uitgaven en de gemiddelde uitgaven in de supermarkt per Nederlander per week zijn enorm!  


Dan kan je niet anders dan concluderen dat ik blijkbaar goed ben in voordelig boodschappen doen én het boodschappen doen anders aanpak dan anderen (jij). 

Hoe groot is je verschil met gemiddeld, in euro's?

Als ik onze cijfers vergelijk met de gemiddelde uitgaven (officiële cijfers van Centraal Bureau Levensmiddelen) in de supermarkt voor 4 personen, dan besparen wij €6240 per jaar. Daar kan je goed van op vakantie, en meer!


Ieder jaar opnieuw. 

Met eetgewoonten die niet bijzonder verschillen van die van anderen. 

Dat wil jij toch iedereen? 

En dat kán ook iedereen, als je maar de juiste methodes kent"

Benieuwd naar de dingen die je zelf nog niet doet, maar waarmee je wel enorm kan besparen?

Ik snap dat je even wil zien, of ik je echt wat nieuws te vertellen heb, waarmee je meer geld over kan houden.
Klaar voor wat goede bespaartips?