12 redenen waarom de goedkoopste supermarkt van Nederland niet bestaat en waarom het ook niet interessant is als die wel zou bestaan.  


 

Reden 1

Het is ondoenlijk om alle artikelen in supermarkten met elkaar te vergelijken. Dat zijn er vaak meer dan 20.000. Je krijgt dus nooit echt een goed vergelijk. Een staatje met een stuk of 10 tot 20 artikelen is niet erg representatief voor alle artikelen in de betreffende winkel. De keuze van de artikelen kan erg bepalend zijn voor de uitslag.

 

Reden 2

Niet alle supermarktketens voeren allemaal dezelfde artikelen. Het assortiment van bijvoorbeeld Lidl, Aldi en ook Nettorama is beduidend kleiner dan dat van bijvoorbeeld de Appie. Dat maakt een goed vergelijk opnieuw onmogelijk.

 

Reden 3

Niet alle supermarkten van dezelfde keten, voeren allemaal exact dezelfde artikelen. Binnen een keten kunnen wegens ruimtegebrek of door lokaal beleid, een aantal goedkope artikelen helemaal niet aangeboden worden. Dan heb je ook nog Jumbo. Jumbo hanteert prijzen die de laagste moeten zijn ten opzichte van nabijgelegen concurrentie. De prijzen van de verschillende vestigingen van Jumbo (voor precies dezelfde artikelen) verschillen daardoor van elkaar en kunnen zelfs fors uiteen lopen.

 

Reden 4

De supermarkt is lang niet altijd de goedkoopste bron voor het kopen van eten en drinken. Denk ook eens aan toko’s, Turkse supermarkten, de markt, Duitse of misschien Belgische supermarkten en particuliere verkoopstalletjes aan de weg. Deze partijen worden in het vergelijk niet meegenomen. Je kunt dus nog steeds duur uit zijn, terwijl je wel bij 'de goedkoopste van Nederland' shopt.


Reden 5

Zelfs als je het wel echt goed zou kunnen vergelijken.

Wat heb je er aan om te weten dat een supermarkt, die niet bij jou in de buurt zit, de goedkoopste is? Kilometers omrijden heeft ook zo zijn prijskaartje. Dat ga je dus zeker niet wekelijks doen.

 

Reden 6

Prijzen zijn voortdurend in beweging. Dat is overduidelijk het geval op de groente afdeling, maar ook vele andere producten wisselen regelmatig van prijs. Zo’n overzichtje met vergelijkingsprijzen van een paar artikelen is niet alleen niet representatief voor wat jij koopt, maar ook altijd een beetje achterhaald.


Reden 7

Zo’n vergelijkingsoverzichtje is nooit compleet. Ik heb nog nooit een actueel lijstje kunnen vinden. waarop echt alle supermarktketens vergeleken werden. Dat is ook logisch omdat niet iedere supermarktketen in heel Nederland goed vertegenwoordigd is. Maar ja, dan kan dus net die ene dicht bij jou in de buurt niet genoemd worden en weet je nog niks. Nettorama of Dekamarkt is zo'n voorbeeld van een keten die niet landelijk vertegenwoordigd is, maar wel verrassend goedkoop uit de bus kan komen.

 

Reden 8

Zo’n lijstje houdt geen rekening met reclames. Het kan dus prima zijn dat de producten die jij wil kopen, in de aanbieding zijn bij een andere supermarkt dan de goedkoopste uit het overzicht. Zo kun je dus duurder uit zijn bij “de goedkoopste” uit het onderzoek. 

 

Reden 9

Niet iedereen koopt dezelfde artikelen. Het een is goedkoper hier en het ander daar. Theoretisch is het dus goed mogelijk dat jij, je moeder, je vriendin, je tante en je buurvrouw allemaal een andere supermarkt hebben, die voor hen persoonlijk de goedkoopste is.

 

Reden 10

Niet iedereen kan op de fiets boodschappen halen. Misschien is de goedkoopste supermarkt uit zo’n lijstje minder gunstig gelegen en betaal je iedere keer parkeerkosten als je er komt. Die parkeerkosten zijn direct te relateren aan het supermarktbezoek en zou je dus bij de kosten op moeten tellen voor het vergelijk. Reken je dit niet mee, dan vergelijkt het wederom niet eerlijk met supermarkten die wel gratis parkeerruimte bieden.

 

Reden 11

Zegelspaarsystemen of punten op pasjes, die een paar procenten voordeel op kunnen leveren, worden niet meegenomen in de vergelijking. Dit zou de uitslag kunnen doen veranderen. Datzelfde geldt voor de kosten van online boodschappen doen. Die zijn ook niet overal gelijk en wisselen bovendien per dag/tijdstip. 

 

Reden 12

Diverse ketens hebben zo hun sterkere kanten, denk aan de af en toe zeer scherpe aanbiedingen van AH en de goedkope groenten van Lidl. Maar er is er niet één supermarktketen, die de goedkoopste is in alles!! Ook de nieuwe onlinesupermarkt Picnic niet, ook al beweren ze allemaal maar wat graag de goedkoopste te zijn. 
Veel interessanter is dan ook de vraag welke supermarkt de voordeligste is VOOR JOU!

Gelukkig kun je daar wel heel snel achter komen: